Theo Bamberg “OKITO”

1875 – 1963

Op 28 juni 1963 is OKITO op 87 jarige leeftijd overleden. Voor de jongeren onder ons was OKITO alleen nog een legendarische naam, maar zij die het voorrecht hadden OKITO te hebben zien optreden kunnen beseffen welk groot verlies zijn heengaan voor de goochelkunst betekent. In 1875 geboren was hij de zesde telg in de Bamberg-dynastie. Als jongmaatje assisteerde hij reeds zijn vader en op jeugdige leeftijd begon hij zelfstandig op te treden als handschaduwbeelden-kunstenaar. Daarnaast werkte hij aan een goochelnummer waardoor de roem van de naam Bamberg ver over onze grenzen werd gedragen.

Een zware doofheid vormde aldra een handicap om op deze wijze verder te gaan en zo ontstond het nummer waarmee de Amsterdammer Theo Bamberg wereldberoemd is geworden. Van de nood een deugd makend ontwierp hij een repertoire in Chinese stijl, dat hij onder naam OKITO presenteerde. Zijn verfijnde manier van werken was de oorzaak ervan dat in de periode, dat de goochelkunst in het internationale variété hoog aangeschreven stond, de naam OKITO op alle affiches top of the bill was.

Er is praktisch geen land aan te wijzen of OKITO is er opgetreden en vele zijn de onderscheidingen die hem van vorsten en hoogwaardigheidsbekleders in zijn glorietijd ten deel vielen.

Bij het uitbreken van de oorlog was hij voor kort naar zijn huis in Rijswijk teruggekeerd. Op 12 mei 1940 wist hij nog over de grens te komen is hij ontvlucht naar West-Indië. In Venezuela heeft hij zich bij zijn zoon FU MANCHU gevoegd en tezamen hebben zij een tournee gemaakt in Mexico, Venezuela en andere staten in Zuid-Amerika. Later is OKITO naar Noord-Amerika vertrokken en de laatste jaren leidde hij na jarenlang reizen en trekken een rustig leven in Chicago. Een slopende ziekte heeft een einde gemaakt aan een leven dat van onschatbare waarde is geweest voor de goochelkunst.

bron: “Triks” , vakblad voor de goochelkunst, juli 1963

Okito artikelen